Kick-Off med live-musikk til Sovjetisk klassiker

Kick-Off til årets FilmFest blir en sjelden mulighet til å se en film som man i mange år trodde var tapt. Med live musikk av Snorre Sjønøst Henriksen blir visningen av den sovjetiske sci-fi klassikeren «Aelita» fra 1924 utvilsomt en minneverdig opplevelse.

FILMFEST KICK-OFF:

AELITA + SNORRE SJØNØST HENRIKSEN

ONSDAG 6.11 kl. 19:00
RIP / Sort & Blå scene
Billett: 100 / Festivalpass gjelder
NB: Det selges enkeltbilletter i døra til denne visningen
18 års aldersgrense grunnet servering

aelita-1924-yakov-protazanov-3

”Aelita” var den første sovjetiske storbudsjett sci-fi filmen og ble promotert som en sensasjon da den kom. Den var en kjempesuksess blant publikum, og med sin storslåtte scenografi og utenomjordiske troverdighet, påvirket den også tidens sci-fi filmer i Europa og i USA. Begeistringen la seg så, etter at hjemlige, regimetro kritikere anklaget filmen for å være ”uten nytte og verdi” i den post-revolusjonære oppbyggingen av Sovjet-staten, og den forsvant mer eller mindre helt. I mange år var publikums forhold til filmen kun obskure beskrivelser og grumsete og stiliserte sorthvitt-bilder.

Filmen er heldigvis bevart og er et på alle måter fantastisk tidsdokument – en helt særegen blanding av revolusjonær entusiasme og konstruktivistisk estetikk, med fantastisk scenografi og kostymer og en gjennomført stilisert estetisk sans. Filmens revolusjonære beveggrunn kommer helt klart i andre rekke for oss i dag, spekulativ propaganda som den er.

Handlingen dreier seg rundt ingeniøren Los, som bor i Moskva og drømmer om Aelita, dronningen av Mars. Han bygger et romskip og vel fremme på den røde planeten, forelsker de to seg i hverandre. Forholdet forrykkes så av et proletarisk opprør, som ønsker å etablere en marsistisk (!) arbeider-union…

SnorreFilmen akkompagneres på denne visningen av komponist og utøver Snorre Sjønøst Henriksen. Han startet og er en del av lydprosjektet Northern Drone Works, som gjør diverse stedsspesifikke performancer. Sjønøst Henriksen tok sin utdannelse på School of the Art Institute of Chicago, og har de siste årene bodd og arbeidet med base i Berlin. Han har arbeidet mye i spennet mellom musikk og scenekunst, ofte med performative forestillinger, foruten å produsere selvstendige musikalske verk. Sjønøst Henriksen har nå flyttet tilbake til Norge, og har markert seg her lokalt bla. med flere prosjekter på Høstpunkt og de siste årene med sin egen festival, Seaside Picnic, i Langesund.

Kjøp billett og festivalpass > klikk her

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s